Excursie | Kasteel Amerongen

Excursie | Kasteel Amerongen

Dinsdag 29 januari 2019 ben ik met mijn klas op excursie geweest naar Kasteel Amerongen. Het is een kasteel wat afstamt uit de zeventiende eeuw. Samen met de tuin en het inventaris vormen zij samen iets in Nederland wat je bijna niet ziet. Kasteel Amerongen heeft een interessante geschiedenis tot 700 jaar geleden. Het kasteel heeft mooie tuinen en ligt in het begin van het dorpje Amerongen. Kasteel Amerongen is zeker een kasteel wat je moeten bezoeken.

Het verhaal

Kasteel Amerongen heeft een opmerkelijk karakter als het gaat om het gebouw en het interieur. In de loop der eeuwen is deze tot stand gekomen. Er is in 1286 toestemming gegeven om het kasteel te bouwen. In de vroege jaren is het kasteel meerdere malen verwoest en opnieuw opgebouwd.

In 1673 werd het kasteel platgebrand door Franse troepen. Op het oude fundament werd een Hollands kasteel gebouwd, zoals hij er nu nog steeds staan. Begin 18e eeuw werd het kasteel van binnen geheel naar eisen van die tijd aangekleed met meubilair. In 1795 valt het Franse leger de Nederlanden in en ook kasteel moet hier onder lijden. De toenmalige bewoners vertrokken en pas aan het einde van de 19e eeuw werd het kasteel weer bewoond.

Graaf van Aldenburg Bentinck gaat in het kasteel wonen en met veel aandacht en passie wordt het kasteel aangepast. In 1900 kreeg een architect de opdracht om een aantal kamers aan te passen. In 1977 werd het kasteel, door zijn kleinkinderen, overgedragen aan Stichting Kasteel Amerongen die het kasteel tot nu stand houdt en openstelt voor publiek. Deze locatie is nog steeds te bezichtigen.

 

En nu?

Het kasteel is ingericht zoals het vroeger is achtergelaten. De inrichting geeft een mooi beeld van de inrichting van een kasteel van een adellijke familie. De oudste stukken stammen uit de periode: 16e t/m 19e eeuw. In de twintigste eeuw is de collectie uitgebreid met meubilair, portretten en andere voorwerpen. De tuin is nog in historische staat wat betreft ontwerp. Zo is er en bloemen- en moestuin, boomgaard en een bospark. Wekelijks komen er vrijwilligers die de kasteeltuin onderhouden. De Amerongse appelcider wordt gemaakt van de appels van dit kasteel. Restaurant Bentinck gebruikt de groenten uit de moestuin. Verder worden deze groentes verkocht op het kasteelterrein zelf.

Voor volwassenen is de rondleiding wellicht iets minder interessant dan voor kinderen. Maar mocht je in de buurt zijn, dan is het bezoeken wel waard.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *