5 redenen waarom lezen goed voor je is!

5 redenen waarom lezen goed voor je is!
Het vieze koude weer van de afgelopen tijd lijkt voorbij te zijn. De grijze wolken maken plaats voor de zon. In beide gevallen perfect voor een middagje genieten. Dit kan je doen door Netflix of Videoland aan te zetten, maar lezen is net zo lekker genieten. En wist je dat het ook nog eens goed is voor jouw gezondheid? In dit artikel geef ik je 5 reden waarom lezen goed voor je is.

1. Het vermindert stress

Volgens neuropsycholoog Dr. David Lewis kan je door middel van lezen ruim 68% van je stress laten verdwijnen. Dit is aangetoond in een studie van de Britse universiteit van Sussex. Of je nu een literair verhaal leest of een tijdschrift: al binnen een paar minuten daalt je hartslag en vermindert je spierspanning. Het maakt dus niet uit wat je leest. Door volledig in te leven in het verhaal wat je leest, kan je beter ontspannen aan de zorgen en stress.

2. Het is beter voor je nachtrust

Televisie, iPads en tablets, je mobiele telefoon en al andere electronica producten zorgen er voor dat je minder goed slaapt. Het blauwe licht van deze blijkt er voor te zorgen dat je minder snel in slaap valt. Lezen is in dit geval veel beter, want het maakt de overgang tussen wakker en slapen soepeler. Je kunt dus beter in slaap vallen.

3. Het is goed voor je sociale vaardigheden

Boekenwurmen lijken alles behalve sociaal, maar het tegendeel is bewezen. Uit een studie van Veltkamp is naar voren gekomen dat mensen die lezen empathischer zijn. Ze hebben meer begrip voor anderen en kunnen zich beter inleven in een ander. Ook blijken onze hersenen weinig onderscheid te maken tussen eigen ervaringen en die wij lezen. MRI scans laten zien dat dezelfde gebieden in de hersenen actief zijn.

4. Het is goed voor je brein

Als je ouder wordt, gaat je brein ook langzaam aan achteruit. Hij wordt trager en het onthouden wordt lastig. Er is echter gebleken uit verschillende onderzoeken dat lezen het verouderingsproces kan vertragen. Het zou zelfs helpen om de kans op dementie te verkleinen.

5. Het verbetert je geheugen

Als je leest moet je ook herinneringen boven kunnen halen. Denk aan de personages, ervaringen, achtergrond en geschiedenis. Tijdens het lezen van een boek leer je onbewust dit aan. Je traint dus je korte termijn geheugen zonder dat je dit zelf eigenlijk door hebt.

 

Lees jij veel of weinig boeken? En wat lees je dan graag?

 1 thought on “5 redenen waarom lezen goed voor je is!”

  • De laatste tijd lees ik minder boeken dan ik zou willen. Dit heeft voornamelijk te maken met tijdgebrek en andere prioriteiten. Al hou ik erg van lezen hoor. Het laatste boek dat ik heb uitgelezen was in onze vakantie twee weken geleden. Het ging er doorheen als een speer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *