Hond adopteren uit Curacao | Stichting DOG

Hond adopteren uit Curacao | Stichting DOG

Er zijn heel wat honden te vinden op Curacao. Honden met een lief baasje, maar helaas ook zwerfhonden. Zij worden Westpointers genoemd. Hoeveel van deze honden er op straat leven is nooit geteld, maar er wordt geschat op ruim 40.000 honden. Met ongeveer 60.000 huishoudens zou dit probleem kunnen worden opgelost door elk huishouden een zwerfhond te laten opnemen. Maar helaas wordt een hond op Curacao niet altijd gezien als een huisdier. Veelal zijn ze er voor de waak. Doen ze dit niet goed of worden ze ziek, dan worden ze gedumpt, met alle gevolgen van dien.

Hoe komt dit en waarom wordt het niet minder?

Op Curacao is het hebben van een hond populair, maar als hij ziek wordt of zwanger raakt, dan kost het voor een deel van de bevolking teveel geld en/of moeite om er wat mee te doen en dus dumpen ze de hond en nemen een andere hond. Niet alleen volwassen honden, maar ook puppy’s worden regelmatig gevonden langs de weg. Sterilisatie of castratie is prijzig voor de lokale bevolking, dus dit gebeurt niet, waardoor het probleem blijft. Er zijn verschillende stichtingen die zich inzetten voor het zwerfhonden probleem.

  • Stichting DOG
  • Carf
  • Rescue Paws
  • Feed Friends Foundation

 

Stichting DOG

Stichting DOG is opgericht op 16 september 2014. Deze stichting heeft als doel het verzorgen van kansarme honden op Curacao. In huize DOG mogen de honden samen wonen, spelen, eten en worden ze heerlijk verwend. Samen met een team van vrijwilligers en dierenartsen wordt er voor gezorgd dat de honden perfect verzorgd zijn. Stichting DOG begon met 26 zwerfhondjes en inmiddels staat de teller bij de eigenaar van Stichting DOG, Djoeke Gilliam, op 70 hondjes. In een woonwijk, met buren, is dat gewoon niet haalbaar. Daarom heeft Djoeke een stuk grond gekocht op Banda Abou, om daar een sanctuary te opnemen. Inmiddels is deze volledig operationeel en leven de honden daar een geweldig leven.

De zwerfhondjes bij stichting DOG zijn vaak wat moeilijker te plaatsen doordat ze bijv. gedrags- of medische problemen hebben. Deze honden zoeken een liefdevol thuis, maar naast deze honden vangt Djoeke ook nog genoeg andere honden en zelfs puppy’s op. Onze Billy Jean komt ook bij Djoeke vandaan. Billy Jean is gevonden in een dichtgeknoopte vuilniszak langs de weg. Zij is toen naar Stichting DOG gebracht, waar wij, vanaf het eerste moment al helemaal verliefd op haar waren. Het was nog even afwachten en van binnen maar hopen of ze wel met ons mee mocht. Er waren nog andere mensen die haar wilden, maar gelukkig mochten we haar toch adopteren.

Billy Jean feb 2018 – dec 2018

Het is ongelofelijk hoe een hond, die al zoveel meegemaakt heeft, toch nog steeds durft te vertrouwen in de mens en hen onvoorwaardelijke liefde geeft. Onze Billy Jean is zeker geen allemansvriend. Vooral met mannen heeft ze best wat moeite, maar ze kan niet zonder ons. Ze ligt het liefst altijd bij je en ze houdt van knuffelen. Hoe vaker en langer des te beter. Sociaal naar andere honden is ze ook en dit komt mede doordat de hondjes bij huize DOG in groepen leven, waardoor ze van elkaar leren. Natuurlijk mag de ene hond dichterbij komen en de ander niet, maar dat heeft elke hond.

Adopteren bij Stichting DOG

Bij Stichting DOG kan je altijd op afspraak langs om de hondjes te zien en te knuffelen. Wie weet, word je wel verliefd op een van de vele honden en denk je over adoptie. Dit kan bij Stichting DOG, zowel op Curacao, in Nederland als andere landen. Wanneer je besluit om een hond te adopteren, wordt er een contract gemaakt waarop staat dat jij, als nieuwe eigenaar van de hond, goed voor de hond zal zorgen.

Ook verzorgt Stichting DOG de reis naar Nederland. Zij zullen een vluchtbegeleider zoeken en zorgen dat alle papieren goed zijn (denk aan entingen, rabiës prik, chip en reisbench). Tien dagen voor vertrek wordt er ook een gezondheidsverklaring gehaald bij de dierenarts, waarna de veterinaire dienst hier een officieel reisdocument van maakt. Let op! De pups mogen pas met 12 weken de rabiës enting en deze moet 3 weken voor vertrek gegeven worden. De rabiës enting geldt trouwens ook voor volwassen honden. Kosten zijn afhankelijk van grootte en gewicht van de hond.

Als je meer wilt weten over een hond, omdat je niet langs kunt, dan kan je Stichting DOG altijd mailen op het volgende mailadres: info@stichtingdog.org

Ook kan je meer informatie vinden op de site of op Facebook.

 

Andere manieren om te helpen

Een hond adopteren is ook meteen weer een hele zorg erbij. Soms kan je dit niet doen, maar dat betekent niet dat je je niet kunt inzetten voor Stichting DOG. Zij werken namelijk ook met Op-Afstand-Baasjes (oftewel OAB-ers). Stichting DOG kent 2 soorten OAB-ers, te noemen:

  • WOAB (oftewel westpointer op afstandbaasje

De kosten hiervoor zijn 50 euro per maand (of 100 gulden). Voor dit geld kan er voer, heartgard, nextgard en ontworming gekocht worden voor de hond. Ook de jaarlijkse inenting zit in de prijs erbij. Je kunt zelf kiezen van welke hond je WOAB wilt worden.

  • DOAB = Duo op afstandsbaasje

Dan betaal je 25 euro per maand. Dit wordt dan besteed aan voer of medicijnen en wordt er gezocht voor een andere duo. Je deelt dan de kosten van de gekozen hond met een ander.

 

Donaties

Natuurlijk staat Stichting DOG ook open voor donaties door bijv.

  • een bijdrage te geven voor dierenarts kosten
  • ontworming (drontal), nexgard (paars, oranje of blauw) of heartgard (groen)
  • zakken hondenvoer of koekjes
  • schoonmaakmiddelen die desinfecterend zijn.

Financiële donaties kunnen overgemaakt worden op de volgende rekeningen:

Curaçao: MCB bank  26832808 t.n.v Stichting DOG,  Saturnusstraat 36

Nederland: IBAN NL21 ABNA 0448 3165 28   (t.a.v. D.Giliam/Stichting DOG)

 

Maar ook hulp is altijd welkom. Ben je niet snel vies? Help dan mee met schoonmaken.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *